Menu

agenda

afgelopen evenementen

agenda & nieuws

31.03.20—20:00    Studium Generale: Marjan Doom MIRY Concertzaal lezing

Kunst en wetenschap en het openbreken van de rigide blik

Het klassieke natuurhistorische museum, zoals dat bestaat in Brussel, Londen, Parijs of Berlijn, gaat over de geschiedenis en de verwezenlijkingen van de wetenschap. Gent wordt anders. Het nieuwe wetenschapsmuseum wil niet inzoomen op de succesverhalen en verwezenlijkingen van wetenschap, maar uitzoomen en reflecteren op het wetenschappelijk proces waarin twijfel en falen zijn vervat. Het wil verwonderen. Bezoekers moeten buitengaan met meer vragen dan antwoorden. Het cliché van de wetenschapper als de man met een baard, een professor Barabas wordt aan de kapstok gehangen.

“De voortdurende evolutie van de wetenschap moet voor verwondering en vertwijfeling zorgen”, zegt bezielster en directeur van het wetenschapsmuseum. “Een sprekend voorbeeld is de reeks 19e eeuwse wassen modellen die de embryonale ontwikkeling van het geslachtsstelsel tonen. Ze tonen de strikte classificatie naar biologisch geslacht, een belangrijk gegeven in de medische wetenschap, binnen die context dan. Ze zeggen bijvoorbeeld niks over genderidentiteit. Classificeren is een belangrijke tool voor een wetenschapper om waarnemingen te catalogeren, maar elk classificatiesysteem past enkel binnen een bepaalde context, is veranderlijk in tijd en afhankelijk van de blik van de waarnemer. Wetenschap is een neverending story.”

Marjan Doom is doctor in de diergeneeskunde, was conservator van het Morfologisch Museum in Gent en heeft verschillende tentoonstellingen gecureerd. Daarnaast is ze een van de medewerkers achter de schermen van Berlinde De Bruyckere, een van Belgisch belangrijkste kunstenaars.
Marjan is dus niet strikt als wetenschapper te omvatten. Haar artistieke blik opent het perspectief om wetenschap ook als een cultureel fenomeen te bekijken.

  • Biezekapelstraat 9, 9000 GENT, € 8/0